Як бджоли збирають мед
Як бджоли збирають мед? Як бджоли збирають нектар?
З давніх часів бджоли цікавлять людини, і не тільки як виробники меду.
Цікавий спосіб їхнього життя, «сімейні» відносини, фізична будова, їх недуги і вороги.
Але найцікавіше запитання, це як бджоли збирають мед.
Багато написано про цих комах літературних творів: байок, пісень і віршів, наукових праць з біології про життя, про їхню діяльність, але все ж залишається загадкою, хто навчив бджіл збирати мед.
Як бджоли виробляють мед
Бджоли живуть величезними сім’ями, і головним членом кожної родини є самка. У всіх у вулику свої обов’язки: одні клопочуть по господарству, годувальниці годують личинок, інші збирають нектар і пилок, другі все це беруть і використовують у виробництві меду.
Є водоноси, а є і трутні, які займаються тільки заплідненням маток.
Якщо при виникненні якихось непередбачених обставин звичне життя в родині порушується, то працьовиті комахи можуть легко «перекваліфікуватися», поміняти професію, крім маток і трутнів, звичайно.
Як бджола збирає нектар
Бджоли-збирачки – це самки, але в процесі еволюції багато чого змінилося в їх фізичному будові так, що вони найкращим чином стали пристосовані до збору нектару і пилку.
Головна їхня особливість – це медовий зобик для всмоктування нектару. Він розвинувся до такого ступеня, що в нього поміщається кількість сировини, що дорівнює вазі комахи.
У порівнянні з іншими типами у робочих бджіл збільшений хоботок, необхідний для отримання нектару, а також черевце. Воно велике і рухоме, там розташовані органи дихання, які дозволяють робочим комахою легко долати великі відстані.
У робочих бджіл розвинена м’язова мускулатура, з її допомогою складальниця може перенести вантаж, який за масою важче її в два рази.
У літературі бджолярі-дослідники наводять дані про те, що одна сім’я, зайнята у виробництві меду, за день в самий розпал цвітіння може зібрати до 20 кілограм цього квіткового продукту.
Звідки береться мед
Для отримання меду нектар повинен пройти довгий шлях обробки ферментами в бджолиному організмі. У медовому зобіку на нього впливає фермент глоткової залози – інвертаза, відбувається процес розщеплення сахарози на глюкозу і фруктозу.
Потім складальниця передає оброблений інвертазом продукт приймальниці. В її глоткової залозі процес обробки триває далі – з зобіка в хоботок і назад, так до 200 разів.
Ферментований продукт розкладається в осередки стільників, заповнюючи кожну на третину. При цьому відбувається випаровування значної кількості вологи з нектару, він все більше густіє, потім переноситься з нижніх осередків в верхні і зріє до шести днів при посиленій вентиляції бджолиними крильцями.
Кожна порода бджіл володіє своїми індивідуальними характеристиками, зокрема, секреторними особливостями залоз, і від них залежить швидкість обробки нектару і дозрівання меду.
Після дозрівання готовий продукт в осередках запечатується восковими кришками. Бджоляр це помічає, і починається відкачка зрілого меду.
Отже, як виходить мед?
Як виходить мед, з яких рослин бджоли збирають нектар, щоб зробити найкорисніший і якісний мед, на ці питання можна знайти відповідь в численних відеоматеріалах.
Квітучі рослини і медоносні бджоли – це один живий механізм в природі: бджоли переносять пилок з квітів і робляють запилення, а квіти дають бджолам нектар для виробництва меду.
Нектар в нектарниках рослин виробляється одночасно з дозріванням пилку, цей процес в природі має свою закономірність.
Нектар має масу цінних поживних речовин, в ньому багато мікро- і макроелементів. У вулику працює міні-хімзавод по переробці цього природного продукту і отримання основної їжі бджіл – меду. Людині залишається тільки користуватися вже готовим продуктом.