Шипшина

Відвар шипшини при вагітності

Шипшина при вагітності

Відвар шипшини при вагітності: чи можна, як заварювати.

При вагітності жінки шипшину застосовують для підвищення імунітету і поліпшення самопочуття.

Справжнє джерело вітамінів і мінералів надає організму потрібну підтримку.

Використовують майбутні мами шипшину для лікування і профілактики захворювань, а також в косметичних цілях.

  1. Чи можна приймати шипшину вагітним?
  2. Чим корисна шипшина для майбутніх матерів?
  3. Протипоказання шипшини авгітним
  4. Рецепти відварів шипшини при вагітності

Чи можна приймати шипшину вагітним?

Про те, що шипшина корисна і має унікальні цілющі властивості, знають і дорослі, і діти.

Відвар шипшини

У ній міститься величезна кількість вітамінів, мінералів та інших корисних речовин, тому вона рекомендується для вживання навіть маленьким дітям.

А ось, чи можна шипшину при вагітності, цікавить багатьох майбутніх мам.

Відвар з плодів дикої троянди не тільки можна, а й потрібно вживати вагітним.

Унікальний склад позитивно впливає на організм майбутньої мами, а також сприяє правильному розвитку плоду, який на етапі формування гостро потребує мікро- і макроелементів, вітамінів.

Відвар шипшини стане чудовою альтернативою лікарським препаратам при застуді і вірусних захворюваннях в період виношування дитини, а при регулярному вживанні зможе запобігти їх появі та розвитку, так як сприяє зміцненню імунітету.

На ранніх термінах

Вживати настій шипшини на ранніх термінах дозволяється. Вона допоможе протистояти вірусним захворюванням і нормалізувати гормональний фон.

Незважаючи на те що напій корисний, необхідно обмежити її вживання, так як вона активізує роботу імунної системи, що може призвести до викидня.

У перші місяці в день дозволяється випивати не більше 250-300 мл відвару. Категорично не можна його пити при загрозі викидня.

На пізніх термінах

В останньому триместрі пити шипшину можна, але тільки при відсутності протипоказань.

Чай шипшини при вагітності

Справа в тому, що напій допомагає позбутися від набряклості, що з’являється в останні місяці.

Причиною її появи є збільшення навантаження на нирки і судини, які перестають повністю справлятися з покладеними на них функціями.

На пізніх термінах в день можна випивати до літра відвару, якщо вагітність протікає без патологій і ускладнень.

Незалежно від терміну вагітності перед початком вживання лікувального напою проконсультуйтеся з лікарем, щоб уникнути появи ускладнень і негативних наслідків.

Чим корисна шипшина для майбутніх матерів?

Шипшина – справжнє джерело корисних речовин. У ній містяться:

  • аскорбінова кислота (у великих кількостях);
  • вітамін А, К, групи В;
  • біофлаваноїди;
  • дубильні речовини;
  • ефірні масла;
  • фосфор,
  • залізо, мідь, магній і інші мінерали;
  • органічні кислоти.

Плоди колючого чагарнику зміцнюють імунітет, позитивно впливають на роботу печінки, нирок, надають ранозагоювальну, тонізуючу і сечогінну дію.

Читайте: Чай з шипшини: користь, рецепти.

Користь шипшини при вагітності полягає в наступному:

  • профілактика застуди та грипу. Організм майбутньої мами через гормональні перебудови дуже вразливий до вірусних захворювань. Шипшина зміцнює імунну систему, оберігаючи організм від ГРВІ;
  • боротьба з токсикозом. Плоди чагарнику володіють кислуватим смаком, тому напій з них допомагає позбутися від нудоти під час токсикозу;
  • профілактика авітамінозу. В кінці зими і навесні організм вагітної особливо потребує вітамінів і мінералах, так як надходження їх в організм разом з їжею сильно скорочується. Нестача вітамінів може привести до патологій плоду, а шипшина допоможе це запобігти;
  • позбавлення від набряків. Вживання шипшини допоможе позбутися набряків, які часто виявляються при вагітності через затримку рідини в організмі. Володіє хорошими сечогінними властивостями, тому виводить надлишки рідини;
  • заряд енергії. Багатьох вагітних супроводжує сонливість, особливо в перші місяці виношування дитини. Шипшина тонізує організм, тому ви будете почувати приплив сил і енергії;
  • профілактика або лікування анемії. Вміст заліза та інших мінералів у відварі сприяє підвищенню гемоглобіну, який так важливий при вагітності.

Шипшина при вагітності не тільки стимулює роботу нирок, печінки і жовчного міхура, а й очищає організм від токсинів і шлаків, нормалізує роботу шлунково-кишкового тракту, робить еластичнішою судини.

Плоди цієї рослини володіють антиоксидантними і омолоджуючими властивостями. Вживаючи настій, жінці в період виношування дитини буде простіше залишатися привабливою.

Протипоказання

Під час вагітності до вибору народних засобів потрібно підходити з особливою ретельністю, так як вони можуть нашкодити не менше, ніж заборонені лікарські препарати.

Незважаючи на всю користь, шипшина має протипоказання. Не можна приймати її в таких випадках:

  • при підвищеному тонусі матки;
  • при гіпертонії;
  • при порушеннях роботи шлунково-кишкового тракту, що супроводжуються підвищеною кислотністю (виразка, гастрит);
  • при гострих захворюваннях внутрішніх органів;
  • при хворобах нирок;
  • при проблемах із серцем;
  • при захворюваннях крові і схильності до тромбофлебіту;
  • при індивідуальній непереносимості (рідко зустрічається).

Завдати шкоди організму можуть спиртові настоянки шипшини, оскільки алкоголь у будь-якому прояві і кількостях негативно впливає на плід.

Після прийому напою необхідно полоскати ротову порожнину чистою теплою водою. Вітамін С і інші органічні кислоти руйнують зубну емаль.

Якщо у вас є протипоказання, відмовтеся від прийому цього народного препарату. Перед вживанням обов’язково проконсультуйтеся з лікарем.

Не можна пити засіб, якщо вам призначені полівітамінні комплекси, оскільки гіпервітаміноз не менш небезпечний, ніж авітаміноз.

З цієї ж причини краще не вживати сироп шипшини під час вагітності, так як концентрація корисних речовин в ньому значно вище.

Рецепти відварів шипшини при вагітності

Найкраще вагітним використовувати шипшину у вигляді відварів або настоїв.

Не варто кип’ятити напій, так як під впливом високої температури руйнується аскорбінова кислота та інші корисні речовини.

Посилити властивості і дії напою можна шляхом додавання інших корисних інгредієнтів:

  • малини;
  • смородини;
  • журавлини;
  • меду (якщо немає алергії);
  • лимону.

Як правильно готувати шипшиновий відвар?

Найкраще заварювати шипшину в термосі, так вона зможе віддати найбільшу кількість вітамінів і мінералів.

Якщо термоса немає, для приготування підійде будь-який посуд який не окислюється.

Для максимального збереження вітамінів виконайте такі дії:

  • 2-3 ложки сухих плодів залийте 0,5 літрами окропу.
  • Плоди можна потовкти, порубати або залишити цілими.
  • Накрийте посуд або закрийте термос. Посуд краще укутати в тепло (рушник).
  • Залиште компоненти «подружитися» на 6-10 годин.
  • Процідіть відвар і розділіть на кілька прийомів.
  • Пийте протягом дня.

Найкраще заварювати шипшину з вечора. За ніч вона встигне добре настоятися.

При бажанні і відсутності алергії додайте невелику кількість меду (чайної ложки на склянку буде достатньо).

Шипшина з малиною

Для профілактики вірусних і простудних захворювань в відвар шипшини слід додавати малину.

Лікувальний чай приготувати нескладно. За вищеописаного методу приготуйте настій шипшини.

Коли він буде готовий, додайте в нього 70-100 грам свіжої малини, перетертої з цукром.

Якщо свіжих ягід немає, можна використовувати малинове варення. Випивати в день такого чаю можна 2-3 склянки.

Краще вживати в теплому, але не гарячому вигляді.

Шипшина з журавлиною

Шипшина при вагітності позбавляє від набряків, а при поєднанні з журавлиною її сечогінні властивості посилюються.

Вона стимулює роботу нирок і виявляє діуретичну властивість і виводить з організму зайву рідину, запобігаючи її накопичення в тканинах.

Приготувати настій неважко:

  • візьміть 200 гр. шипшини і 100 гр. журавлини;
  • порубати ягоди і залийте окропом (1,5 л);
  • дайте настоятися всю ніч;
  • процідіть і пийте по 1-2 склянки в день.

Такий відвар є хорошою вітамінною зарядкою організму, так як журавлина також містить велику кількість корисних речовин.

Отримавши відповідь на питання про те, чи можна пити шипшину при вагітності, ви зможете використовувати його з максимальною користю для здоров’я.

Відвар можна використовувати не тільки для вживання всередину від набряків ніг і інших проблем, але і в косметичних цілях для вмивання або як тонізуючий.

Для загоєння зовнішніх ран і запобігання розтяжок після вагітності краще використовувати масло шипшини.

Не забувайте про протипоказання, щоб отримати максимальну користь.

Останні статті

Техника для обработки почвы: популярные бренды и ассортимент

Обработка земли – обязательный процесс для повышения ее плодородия, а также создания оптимальных условий для…

2 дні ago

Вибір рефрактометра: види та особливості

Для визначення індексу рефракції світла, використовуються спеціальні оптичні прилади – рефрактометри. Принцип їх роботи полягає…

1 тиждень ago

Покупка зоотоваров: экономия, без ущерба качеству

С каждым годом онлайн-шоппинг становится все более популярным. Еще 5 лет назад люди в основном…

1 місяць ago

Стиральная машина: критерии выбора подходящей модели

Современная бытовая техника способна существенно упростить быт каждого человека. Прожить месяц без телевизора или посудомойки…

2 місяці ago

Фруктовые соки во время беременности: что нужно знать

Ожидание ребенка — период, когда необходимо особенно следить за своим питанием. При беременности важно употреблять…

2 місяці ago

Популярные массандровские вина: в чем их секрет?

Вина «Массандры» – одна из визитных карточек Крымского полуострова. Эта эксклюзивная коллекция славиться благодаря уникальным…

2 місяці ago