Шипшина підвищує або знижує тиск?
Шипшина підвищує чи знижує тиск: як правильно пити.
Уже багато століть традиційна медицина в усіх кінцях земної кулі використовує шипшину для лікування та профілактики багатьох хвороб.
Проте далеко не всі знають про взаємозв’язок шипшини і тиску: підвищує або знижує прийом відвару з цих ягід показання тонометра?
Відповідь на це питання може сильно здивувати. Постараємося відповісти на нього нижче.
Чому вона така корисна?
Шипшина настільки насичена корисними мікро- і макроелементами, вітамінами і мінералами, що всі її частини можуть використовуватися для лікування і профілактики хвороб.
Наприклад, вміст вітаміну C в цій рослині в десятки разів більше, ніж у лимоні, але при цьому його вплив на організм значно м’якше, тому пити відвари з шипшини можуть як дорослі, так і діти.
Регулярне вживання цих ягід позитивно позначиться на наступних системах людського організму:
- Імунній: широко застосовується як для профілактики, так і для лікування ГРВІ, грипу та інших простудних захворювань.
- Травної: регулярне вживання настоянки з цієї рослини знижує ризик виникнення гастриту, інфекційних захворювань кишечника, коліту, виразок.
- Кровоносної: зменшується ймовірність утворення тромбів, поліпшується регенерація клітин, благотворно впливає на стінки судин і капілярів.
- Сечостатевої: часто ягоди рослини використовують для очищення нирок і печінки, вони ефективні при профілактиці сечокам’яної хвороби.
- Також шипшина благотворно впливає на функціонування ендокринної системи, полегшує жовчовиділення, прискорює обмін речовин, сприяє зміцненню скелета людини, уповільнює старіння.
Важливо й те, що вона не втрачає своїх властивостей під час обробки, тому для профілактики і лікування хвороб можна використовувати настої, відвари, сиропи, чаї і навіть варення.
Читайте: Шипшина як сечогінний засіб: користь.
Вплив на тиск
Крім перерахованих вище корисних властивостей, шипшина також добре впливає на функціонування серця, судин і капілярів.
Насичені полівітамінами ягоди зміцнюють судини, а відповідно, і сприяють нормалізації артеріального тиску.
Однак не можна однозначно відповісти на питання, як впливає відвар шипшини на тиск, так як вона може сприяти як його підвищенню, так і зниженню.
Парадокс впливу плодів шипшини на тиск все ще вивчається фахівцями, однак лікарі в рівній мірі рекомендують регулярно вживати відвари з цієї рослини як гіпертонікам, так і гіпотонікам.
Відмінності робляться лише в способах прийому і кількості.
Шипшина при підвищеному тиску
Гіпертонія негативно позначається на самопочутті людини і на роботі готельних органів організму.
Тому якщо ваш тиск із завзятою періодичністю піднімається вище 140/90 мм рт.ст., варто звернути увагу на властивості шипшини.
Вживати її при гіпертонії можна як в свіжому, так і в сушеному вигляді, наприклад, в кінці літа можна з’їдати в день кілька ягід в якості десерту.
В інші пори року застосовують сушені або заморожені плоди рослини.
При підвищеному тиску настійно рекомендують пити тільки водний відвар шипшини, а ні в якому разі не спиртової.
Також з обережністю слід підійти до вживання відвару з коренів цієї рослини, який може спровокувати зростання тиску, викликати запори і вплинути на виділення жовчі в організмі.
Нижче наведено кілька рецептів приготування шипшини при гіпертонії.
- Дві ложки сушених ягід засипати в кухоль і залити окропом, настоювати дві години. Пити протягом дня після їжі по півсклянки.
- Широку популярність здобув відвар з ягід шипшини і глоду. Взяти в рівному співвідношенні ягоди обох рослин, засипати в термос і настоювати кілька годин. Випивати по півсклянки перед сном.
- У зимовий час навіть у дітей особливою популярністю буде користуватися наступний засіб. Лимон дрібно подрібнити ножем або за допомогою м’ясорубки, масу змішати з попередньо подрібненими ягодами шипшини і журавлини (по одній ложці). Залити суміш однією склянкою рідкого меду. З’їдати по одній ложці кілька разів в день, запиваючи склянкою теплої води.
Шипшина при гіпотонії
Плоди шипшини також будуть корисні для підвищення тиску, якщо їх використовувати в спиртових настоянках.
Попередньо подрібнені ягоди (4 столові ложки) заливають у скляній ємності півлітра горілки.
Суміш настоюють в темному прохолодному приміщенні 10 днів.
Вживати по одній чайній ложці перед їжею.
Курс лікування (20 днів) можна повторити через два-три місяці.
Підняття тиску добре сприяє суміш шипшини і шавлії.
Для приготування настою візьміть по одній ложці кожного інгредієнта, змішайте, залийте гарячою водою, настоюйте протягом години.
Настій можна пити чотири-п’ять разів на день по одній ложці. Також людям зі зниженим тиском можна приймати як загальнозміцнюючий засіб суміш плодів шипшини і меду, рецепт який був описаний вище.
Протипоказання
Якщо задати лікарю питання, чи всім можна приймати ліки на основі шипшини, то відповідь лікаря може засмутити.
Так як у шипшини, як і у будь-якого іншого лікарського засобу, є протипоказання.
З обережністю слід вживати ці ягоди людям, які страждають від таких хвороб:
- цукровий діабет;
- хвороби шлунка або кишечника тракту;
- гастрит;
- надлишок вітаміну C в організмі;
- серцева недостатність;
- тромбофлебіти і тромбози;
- підвищена чутливість зубів (ягоди рослини містять кислоту, яка здатна зруйнувати емаль, тому бажано полоскати рот після прийому настоїв і відварів);
- запори;
- хвороби підшлункової залози;
- псоріаз.
Шипшина добре впливає на роботу вашого серця і весь організм в цілому, однак варто стежити за дотриманням правильного дозування, в іншому випадку можлива поява побічних ефектів.
Знайте міру, і ваш організм надовго залишиться молодим і здоровим.