Шипшина

Все про шипшину: як заварювати і пити правильно

Шипшина лікарська

Шипшина лікарська властивості: рецепти чаю, відвару.

З давніх-давен відомо, що плоди шипшини мають лікарські властивості і це джерело корисних компонентів, який використовують як у народній, так і в офіційній медицині при лікуванні безлічі захворювань.

Заварювати і пити шипшину з метою отримання максимального терапевтичного ефекту необхідно, враховуючи деякі особливості, а інакше очікуваної користі відвар не принесе.

  1. Склад і користь
  2. Способи заварювання шипшини
  3. Відвар з сушених плодів шипшини
  4. Шипшина в термосі
  5. Плоди сухі без термоса
  6. Свіжі плоди шипшини
  7. Шипшина в мультиварці
  8. Корінь шипшини
  9. Пелюстки шипшини
  10. Чай з шипшиною
  11. Компот
  12. Схуднення і шипшина
  13. Овес з шипшиною
  14. Класичний рецепт
  15. Особливості застосування
  16. Шипшина дітям
  17. Шипшина при вагітності
  18. Протипоказання

Склад і користь

Хімічний склад плодів шипшини (на 100 грам продукту):

  • Аскорбінова кислота 650 мг – Потужний антиоксидант, максимальна кількість якої в рослині забезпечує силу дії препаратів шипшини. Зміцнює стінки капілярів, сприяє хорошому засвоєнню заліза, стимулює імунітет.
  • Вітамін A 434 мкг – Позитивно впливає на роботу репродуктивної системи, покращує стан шкіри, підтримує в нормі зір.
  • Вітамін B1 0,05 мг – Виступає каталізатором для перетворення жирів і вуглеводів в АТФ, незамінний для нормальної роботи нервової системи.
  • Вітамін B2 0,13 мг – Участь в обмінних процесах, вироблення гемоглобіну, забезпечення нормального функціонування органів внутрішньої секреції.
  • Вітамін E 1,7 мг – Бере участь в роботі нервової системи, статевих залоз і серцевого м’яза.
  • Нікотинова кислота 0,7 мг – Судинорозширювальну, гіполіпідемічну, гіпохолестеринемічну дію.
  • Бета-каротин 2,6 мг – Провітамін вітаміну A, що володіє антиоксидантним ефектом.
  • Кальцій 28 мг – Будівельний матеріал кісткової тканини.
  • Калій 23 мг – Міститься в 50% рідин людського організму, при цьому забезпечує водно-сольовий баланс, передачу нервових імпульсів і роботу серцево-судинної системи.
  • Магній 8 мг – Забезпечує нормальну діяльність нервової системи, без цього елементу неможливе проведення безлічі хімічних реакцій в організмі.
  • Натрій 5 мг – Міститься в позаклітинних рідинах і кісткової тканини. Нормалізує водно-сольовий баланс організму.
  • Фосфор 8 мг – Забезпечує нормальний розвиток кісткової і зубної тканини.
  • Залізо 1,3 мг – Необхідно для кровотворення, тому що є основою гемоглобіну. Також забезпечує транспорт кисню до органів і тканин.
  • Органічні кислоти 2,3 г – Вступаючи в реакції окислення, утворюється вода і луг, що призводить до позбавлення організму від солей важких металів і токсинів. Живлять органи водою, забезпечуючи насичення і угамування спраги.
  • Харчові волокна (клітковина) 10,8 г – Попереджають утворення каменів в жовчному міхурі, сприяють зниженню холестерину, виводять радіонукліди і токсини з організму.
  • Моносахариди 19,4 г – Група речовин, які при необхідності швидко забезпечать організм енергетичним запасом.
  • Крохмаль 3 г – Крохмаль в організмі перетворюється в глюкозу, тому його дія полягає в забезпеченні енергетичної запасу.
  • Білки 1,6 г – Дані речовини основа людського організму, що забезпечує нормальне його функціонування.
  • Жири 0,7 г – Резервний запас енергії.
  • Вуглеводи 22,4 г – Забезпечення енергією всіх органів і систем.

Калорійність на 100 грам м’якоті продукту становить 109 кКал.

З огляду на даний список поживних речовин, а також їх користь в комплексі, відвар із плодів шипшини надає наступну дію:

  • сечогінну та протизапальну;
  • бактеріостатичну і загоювальну;
  • стимулює імунну систему при простудних захворюваннях;
  • підсилює вироблення гормонів;
  • покращує регенерацію тканин, прискорює загоєння ран, опіків і обморожень;
  • покращує обмінні процеси;
  • приводить в норму показники тиску;
  • підвищує секрецію жовчі;
  • знижує рівень цукру і холестерину в крові;
  • зміцнює стінки судин і капілярів.

Настоянка з пелюсток використовується в якості закріплюючого препарату, для полоскання ротової порожнини і при дерматологічних проблемах.

Відвар з листя цієї рослини також містить велику кількість вітаміну C, тому його часто застосовують при простудних захворюваннях.

У народі настої коренів і плодів найбільш користуються популярністю при захворюваннях печінки, шлунково-кишкового тракту, запаленні сечостатевої системи, особливо якщо в нирках є камені.


Способи заварювання шипшини

Як заварити шипшину

Основною сировиною для приготування лікувальних напоїв вважаються плоди шипшини, також з лікувальною метою застосовуються коріння, пелюстки і листя цієї рослини.

Хоч і в меншій мірі, ніж плоди, але дані частини несуть в собі масу корисних властивостей.

Приготування препаратів на основі того чи іншого складового має свої особливості.

Тому, щоб коректно відповісти на питання, як правильно заварити і пити шипшину, необхідно знати, яка саме частина буде використовуватися.

Відвар з сушених плодів шипшини

З метою зберегти в продукті більшу кількість корисних компонентів варити шипшину не рекомендується.

Відвар шипшини

Навіть за умови, що готується відвар, сировину млоять на водяній бані.

Для цього приблизно 30 грам сухих плодів розтовкти, додати до них 400 мл окропу, накрити і томити на водяній бані протягом 15 хвилин.

Відцідити тверду частину, а потім кип’яченою водою заповнити втрачений об’єм рідини.

Приймати відвар шипшини по 1/2 склянки 2 рази на добу 14 днів при ослабленій імунній системі.

Можна знайти багато рецептів, які стверджують, що для отримання відвару з шипшини потрібен певний час проварити плоди на невеликому вогні.

Безсумнівно, шкоди це ніякого не принесе, але і користі теж. Ягоди внаслідок варіння тільки втратять значну кількість цілющих властивостей.

Шипшина в термосі

Найбільш використовуваний рецепт – настій шипшини, який найпростіше заварити за допомогою термосу.

Настій шипшини

Приготування згідно з цим рецептом – тривалий, завдяки цьому плоди віддають максимальну кількість цінних компонентів.

Приготування: спочатку ошпарити термос окропом, тільки після цього засипати в нього 4 ст.л. цілих вимитих плодів, залити окропом і залишити заварюватися на ніч.

Допускається повторне використання сировини, але не більше двох разів.

Якщо необхідно вкоротити час приготування, плоди можна подрібнити.

Тоді достатньо буде двох годин для настоювання. Але при такій рецептурі необхідно уважно процідити настій, щоб уникнути попадання ворсинок, які подразнюють слизові оболонки.

Готовий настій корисно вживати з лимонним соком або медом. Приймати перед їдою по 200 мл у день, теплим або холодним за бажанням.

Отриманий напій – потужний вітамінний засіб з вираженою жовчогінною і діуретичною дією.

Корисний людям із захворюваннями печінки, нирок і шлунково-кишкового тракту.

Важливо! Термос використовувати рекомендується зі скляною колбою. При контакті з металом, внаслідок хімічної реакції корисні компоненти втратять частину своїх властивостей.

Плоди сухі без термосу

Напій на основі шипшини можна приготувати і без термосу. Однак концентрація такого настою вийде слабкіше.

В даному випадку знадобиться неметалічна ємність, в яку необхідно помістити 1 ст.л. подрібненої сировини і 1 стакан крутого окропу.

Суміш накрити і утеплити, залишити настоюватися на 1 годину. Потім настій ретельно процідити і пити 200 мл на добу, розділених на 2 прийоми.

Свіжі плоди шипшини

Складність приготування відвару або настою шипшини з свіжих плодів полягає в тому, що часу для їх використання дуже мало – 2-3 тижні у вересні, коли ягоди сягнули повного дозрівання.

Як заварювати і як пити свіжу шипшину?

  • Можливе застосування як цілих, так і подрібнених плодів. У другому випадку рекомендується ягоду розділити на половини і видалити кісточки і ворс, щоб не допустити роздратування слизових оболонок.
  • 1 чайну ложку плодів помістити в ємність для запарювання або термос і залити склянкою гарячої води.
  • Дати настоятися протягом години, ретельно процідити, використовуючи фільтр з декількох шарів марлі. Допускається повторне використання сировини.
  • Пити напій до 200 мл в день, розділених на 2-3 прийоми. У ранкові години для тонізуючого ефекту можна додати лимон, а увечері теплий настій з медом.

Шипшина в мультиварці

При такому способі приготування напій виходить насиченим, вистоявшимся і трохи терпким.

При цьому можливе використання мультиварки будь-якої фірми: Редмонд, Поларіс тощо, адже нудитися настій буде на автоматично запрограмованому режимі «Гасіння».

Інгредієнти:

  • шипшина (суха або свіжа) – 1 склянка;
  • вода – 2 літри;
  • лимон – 1 часточка.

Промиту сировину помістити в чашу приладу, додати лимон і необхідний обсяг води.

Виставити режим «Гасіння» на час приготування 1 годину. Бажано це робити на ніч, щоб до ранку напій залишився настоюватися в мультиварці, так плоди віддадуть максимум корисностей.

Корінь шипшини

Для приготування настоїв використовуються сухі коріння рослини: 1 ст. л. подрібненого до порошкоподібного стану сировини необхідно залити 250 мл окропу, утеплити ковдрою і настояти 5 годин.

Отриманий напій профільтрувати. Приймати за 30 хвилин до їжі рівними порціями протягом дня.

Такий настій показаний при запаленні сечового міхура, кишкових розладах, для поліпшення виділення жовчі, купірування больового синдрому і спазмів.

Пелюстки шипшини

Щоб приготувати настій, необхідно залити 1 ст.л. ретельно подрібнених пелюсток рослини однією склянкою окропу. Залишити під кришкою, а через півгодини профільтрувати.

Область застосування: як знеболюючий і бактерицидний засіб в дерматології. Також ефективний при запальних захворюваннях очей.

Чай з шипшиною

Чай з додаванням плодів зробити набагато простіше, ніж приготувати відвар шипшини.

В даному випадку до основної заварці додається кілька ягід рослини.

Шипшина чай рецепт

Якщо використовується свіжий продукт, досить буде трьох штучок на чашку, сушеного знадобиться в 2 рази більше.

Настоювати досить до 10 хвилин. Можна пробувати різні варіації, щоб підібрати для себе відповідний напій, наприклад: заварювати просто плоди рослини без чайної заварки.

Тут для насиченості смаку на чашку окропу необхідна 1 ч.л. сухої подрібненої сировини.

Час заварювання – до 10 хвилин; чай можна комбінувати з різними ягодами, в залежності від того, який ефект необхідний.

При простудних захворюваннях калина або журавлина в тандемі з шипшиною нададуть сильну протизастудну дію.

Напій зігріє, зменшить температуру і головний біль. Пити його рекомендується в теплому вигляді на ніч; при безсонні або нервових стресах чай з шипшини з глодом надасть седативну дію.

Чайну ложку суміші з подрібнених в однаковій кількості плодів залити склянкою крутого окропу і залишити під кришкою на 10 хвилин, відцідити. Випити напій в один прийом.

Компот

Такі ласощі припадуть до смаку як дорослим, так і дітям. Свіжий напій знімає відчуття втоми, стимулює працездатність мозку, покращує якісний склад крові і має протизапальний ефект.

Інгредієнти:

  • плоди шипшини сухі – 1 склянка;
  • вода очищена – 1,5 літра;
  • цукор або мед – за бажанням.

Спосіб приготування: Щоб зварити корисний компот, потрібно спочатку злегка розім’яти плоди.

Потім налити в каструлю необхідну кількість води, довести її до кипіння. Тільки після закипання додати шипшину, варити приблизно 5-10 хвилин.

Після чого ємність зняти з плити і залишити настоюватися. Відцідити тверду частину, підсолодити по смаку.

Для цього напою можна використовувати не тільки сушені, а й свіжі плоди. Також шипшина в компоті добре поєднується з фруктами: яблуками, грушею, часточкою лимона або апельсину.

Схуднення і шипшина

Справитися із зайвими кілограмами в поодинці шипшині не під силу. Якими б корисними властивостями рослина ні володіла, але «спалити» підшкірний жир, приймаючи тільки напої на основі рослини, без додаткової дієти і занять спортом – це нереально.

Відвар шипшини для схуднення

Але під час схуднення пити відвар шипшини дуже корисно, так як він поліпшить роботу шлунка, виводить токсини, шлаки, солі важких металів, які згубно діють на організм.

Внаслідок цього від декількох зайвих кілограмів все-таки вийде позбутися.

Як правильно приготувати і приймати відвар шипшини для схуднення?

Для цих цілей бажано використовувати настій, який збереже велику частину корисних компонентів.

Приготування: 3 ст.л. цілих ягід залити 1 літром окропу і залишити на ніч (бажано в термосі).

На ранок залишиться тільки процідити тверду частину. Пити напій для кращого ефекту необхідно маленькими порціями, але часто – 5 разів на добу по 1/2 склянки перед їдою.

Овес з шипшиною

Така комбінація продуктів, на перший погляд, може здатися дивною, але вона здатна очистити і поліпшити роботу ряду органів, а в першу чергу – печінки.

Серед народних засобів чищення печінки відваром вівса займає одне з лідируючих місць по ефективності.

А в поєднанні з шипшиною додається благотворна дія на підшлункову залозу і селезінку, а також загальнозміцнюючий ефект за рахунок вітамінного складу ягід.

Класичний рецепт

Інгредієнти:

  • овес неочищений – 1 сл.л.;
  • плоди шипшини сухі – 1 ст.л .;
  • вода очищена – 1 л.

Інгредієнти розмолоти в блендері або кавомолці до порошкоподібного стану. Одержаний порошок засипати в скляну термос і залити окропом.

Настоювати протягом 12 годин. У підсумку вийде набрякла маса вівса і шипшини, яку необхідно відцідити і віджати тверду частину.

Вживати на голодний шлунок або через 2 години після їжі 1 стакан теплого настою протягом десяти днів.

Потім робиться двотижнева перерва. Трьох таких курсів досить для профілактичного очищення печінки.

Особливості застосування

Як правильно пити напої на основі даної рослини? Якщо мається на увазі застосування компоту або чаю, тобто невисоких концентрацій продукту, будь-яких строгих обмежень немає.

Дозволено щоденний прийом в якості гарячого чаю або, навпаки, охолоджуючого пиття.

При лікуванні концентрованим напоєм курс становить 10-14 днів з обов’язковою тижневою перервою, щоб не допустити сильного навантаження на печінку.

В даному випадку пити шипшину кожен день замість чаю не рекомендується, а проводити терапію виключно курсами.

Ще кілька нюансів:

  1. Дорослим можна пити напої на основі шипшини по 200 мл на добу.
  2. При гіпертонії доречно приймати препарати на водній основі, так як вони надають седативний ефект і знижують показники тиску, а при гіпотонії – спиртова настоянка шипшини поліпшить кровообіг і трохи підвищить тиск.
  3. При хронічних захворюваннях серця, нирок, печінки необхідно дозування відвару зменшити до 50-100 мл на добу, розподілені на 2-3 прийоми.
  4. Для захисту зубної емалі напої шипшини рекомендується пити через соломинку. А після їх прийому полоскати рот чистою водою.
  5. З обережністю лікуватися шипшиною при підвищеній кислотності, виразці шлунка і гастриті.
  6. Якщо після випитого відвару шипшини гірчить у роті, це ознака того, що є застійні явища і пішов відтік жовчі.

При наявності каменів в жовчному міхурі лікування відваром на основі рослини може спровокувати закупорку жовчних проток.

Як правильно пити шипшину

Перед тим як почати терапію, необхідно визначити, чи є камені, і їх розмір.

Що зробити – відвар, настій, настоянку на основі шипшини, і як саме, безпосередньо залежить від показань до застосування.

Наприклад, з метою зміцнення імунітету і при простудних захворюваннях слід пити відвар, приготований на паровій бані.

В даному випадку правильно приймати добову дозу відвару шипшини на ніч (через кілька годин після їжі).

При заварюванні ягід в термосі витягується максимальна користь. Подібний настій покращує моторику жовчного міхура, якість жовчі, роботу шлунково-кишкового тракту.

Жовчогінний ефект проявить напій в теплому вигляді, випитий вранці натщесерце.

Неправильне застосування засобів на основі кореня шипшини може спровокувати запори, тому рекомендується паралельно пити відвари трав, що перешкоджають підвищеному газоутворенню (фенхель, кріп).

Шипшина дітям

Вводити в раціон дитини ягоди дозволяється не раніше півроку. З цією метою підійде менш концентровані напої – компоти або чаї, в чистому вигляді або в комбінації з іншими фруктами.

Найчастіше в педіатрії застосовують препарати шипшини не для лікування, а як додаткове джерело вітамінів.

Але якщо є необхідність терапії подібними засобами, то тільки після консультації педіатра, так як існує ризик виникнення алергічної реакції.

У міру дорослішання в раціон дитини можна вводити:

  • термічно оброблені ягоди в кількості 1-2 штучки на добу додавати в каші або пюре з 8 місяців, спостерігаючи за реакцією немовляти;
  • настої і відвари після року по 30-50 мл, через день або курсами – тиждень пропили, а наступну перерва;
  • з 8 місяців можна вводити комбіновані напої (наприклад, з яблуком). Чи не частіше двох разів на день по 50 мл;
  • концентровані соки і сиропи дозволяються дітям від 3 років;
  • масло і спиртові настойки з обережністю тільки з 12 років.

Не рекомендується пити будь-який з напоїв дітям перед сном через виражену сечогінну дію.

Шипшина при вагітності

Відвар шипшини при вагітності сприяють зміцненню організму і боротьбі з вірусами.

Діуретична дія відвару запобіжить набряк ніг, особливо в жарку погоду.

При відсутності специфічних протипоказань майбутнім мамам цілком дозволяється додати в свій раціон чашечку цілющого напою на основі лікувальних плодів.

Як довго в даному випадку можна пити шипшину? Досить 1-2 чашки чаю або компоту в день.

Більш концентровані напої (настій, відвар) приймати десятиденними курсами з наступною перервою.

Все добре, але тільки в міру, і шипшина тут не виняток.


Протипоказання

При всій користі вітамінної рослини протипоказання до його застосування все ж є:

  • алергія;
  • індивідуальна непереносимість одного з компонентів;
  • підвищена кислотність шлунка;
  • операція з видалення жовчного міхура (не можна пити довго і багато концентрованого відвару);
  • гіпервітаміноз вітаміну C;
  • декомпенсований цукровий діабет;
  • тромбофлебіт і схильність до утворення тромбів;
  • запалення серцевого м’яза;
  • важкі захворювання нирок.

При наявності хронічних захворювань тільки лікар скаже, скільки і як можна пити напої на основі шипшини.

В такому разі не слід займатися самолікуванням і надто багато приймати лікувальних настоїв.

А ось час від часу чашечка чаю з додаванням кількох ягід рослини нікому не зашкодить.

Поділитися

Останні статті

Техника для обработки почвы: популярные бренды и ассортимент

Обработка земли – обязательный процесс для повышения ее плодородия, а также создания оптимальных условий для…

4 дні ago

Вибір рефрактометра: види та особливості

Для визначення індексу рефракції світла, використовуються спеціальні оптичні прилади – рефрактометри. Принцип їх роботи полягає…

1 тиждень ago

Покупка зоотоваров: экономия, без ущерба качеству

С каждым годом онлайн-шоппинг становится все более популярным. Еще 5 лет назад люди в основном…

1 місяць ago

Стиральная машина: критерии выбора подходящей модели

Современная бытовая техника способна существенно упростить быт каждого человека. Прожить месяц без телевизора или посудомойки…

2 місяці ago

Фруктовые соки во время беременности: что нужно знать

Ожидание ребенка — период, когда необходимо особенно следить за своим питанием. При беременности важно употреблять…

2 місяці ago

Популярные массандровские вина: в чем их секрет?

Вина «Массандры» – одна из визитных карточек Крымского полуострова. Эта эксклюзивная коллекция славиться благодаря уникальным…

2 місяці ago