Що таке вощина, штучна вощина, як зберігати, фото.
Вощина – це листи з бджолиного воску з продавленими шестикутниками для швидкої відбудови сот.
Цей лист закріплюється на рамці, яка вставляється в вулик.
Подібні пристосування дозволяють завантажити бджолину сім’ю і попередити роїння.
Тому в бджільництві вощина – це не тільки величезний урожай меду, але і здоров’я бджолосімей.
Від цього безпосередньо залежить дохід пасічника. Варто відзначити, що віск можна збирати в будь-який час року, в багатьох магазинах його змінюють на напівфабрикат – листи з осередками.
- Вощина: що це?
- З чого роблять вощину?
- Як в домашніх умовах зробити вощину
- Як зробити вощину своїми руками?
- Як правильно встановити вощину на рамку?
- Як роблять вощину, її вартість?
- Пристосування для лиття вощини
- Скільки в 1 кг вощини листів?
- Свічки своїми руками
- Чому бджоли гризуть вощину?
- Як зберігати вощину?
- Чому матка не сіє в штучні листи з сотами?
Вощина для бджіл проводиться на заводах по переробці воскової сировини. При цьому маса розплавляється і подається в барабан, який обертається.
Після цього тонкий лист пропускається через вальці з нанесеним стільниковим малюнком.
Мало хто з бджолярів можуть похвалитися тим, що вощину роблять самостійно. На деяких заводах застосовують електроспосіб нанесення малюнка.
Далі рулон ріжеться на шматки певного розміру.
Питання, що таке вощина не виникає у бджолярів, так як багато хто з них виготовляють листи власними руками.
Іноді подібний товар виробляють шляхом штампування.
Саме пристосування нагадує величезну вафельницу з візерунком у формі шестигранників.
На одну пластину заливається віск, а другий придавлюється.
При цьому металеві частини преса охолоджуються водою. Таким чином, проштамповані аркуші не прилипають до форми.
Листи воску з рельєфом шестикутника застосовуються не тільки новачками, у яких немає суші.
Досвідчені бджолярі нерідко застосовують такі хитрощі для запобігання роїння і збільшення валової кількості воску. Це відмінний спосіб економії в подальшому.
Саморобні вальці для вощини представляють собою два барабана з нанесеним малюнком сот.
Через таке пристосування пропускається лист, і на ньому видавлюються денця.
Деякі виготовляють вальці своїми руками для вощини, але в домашніх умовах доцільніше застосовувати прес.
Іноді бджолярами використовується вощина пластикова. Це лист із пластику з видавленими заглибленнями, які нагадують денця сот.
Його часто використовують, щоб здійснити розширення гнізда вощиною. При цьому, як робити вощину, мало хто знає.
Пластикові стільники з обережністю купують бджолярі. Вони вважають, що такий виріб небезпечний і може зіпсувати мед. Насправді це не так.
Сировина – звичайний розтоплений бджолиний віск. Перед використанням такі листи покривають тонким шаром розтопленого воску.
На аркуші вощини видавлені шестигранники, це майбутні денця сот, в які комахи будуть відкладати яйця і збирати мед.
На жаль, в нашій країні поки що рідко застосовується штучна вощина з пластика.
Подібні товари з успіхом використовують в Америці, навіть деякі вітчизняні бджолярі замовляють пластикові вироби закордоном, адже у нас їх зовсім непросто знайти.
Пластикова вощина, відгуки про яку все-таки можна зустріти, рідко трапляється в звичайних магазинах.
Віск з відпрацьованих рамок можна зібрати шляхом обробки їх гарячою водою. З пластиковими виробами не потрібно наващувати рамки вощиною.
Штучні листи з продавленими піддонами використовують, застосовуючи розширення бджолиного гнізда навесні вощиною по Кашковському.
Перед застосуванням пластикова вощина «Дадан» покривається воском. Використовують нанесення гарячого воску на пластикову вощину, яке здійснюють за допомогою кисті.
Можна подивитися фото вощини, щоб дізнатися, як вона виглядає. Нагадує вона напівпрозору тонку плівку, яка починає прогинатися при нагріванні. Це цілком нормально, так і має бути.
Існує безліч варіантів виготовлення цього матеріалу. Один з найпростіших – це виготовити «вафельницу».
Для цього купується фабричний лист, причому бажано з пластика. Далі розтоплюється епоксидна смола і заливається в фабричний рифлений лист.
Точно так же роблять з іншого боку. Щоб смола не розливалася, на краю листа приклеюють пластикові бортики.
Виготовити цілісний лист складно, тому виробляють половинки, які потім склеюють.
Нерідко для виготовлення вальців застосовують силікон, який продається в будівельних магазинах.
Для виготовлення лекала його наносять на фабричний лист для відбудови сот і дають висохнути.
Щоб лист легко відставав від форми, не потрібно його нічим змащувати. Досить підвести холодну воду до форм.
Зазвичай висвердлюють отвори в вальцях для подачі води і трубки для відведення нагрітої рідини.
У виробничих апаратах не завжди передбачено охолодження, тому багато бджолярів допрацьовують придбання.
Для регулювання товщини листа необхідно занурити його в розтоплений віск, а потім в холодну воду.
Потім повторіть процедуру до тих пір, поки не отримаєте полотно необхідної товщини.
Далі перейдіть листи через вальці, надаючи їм рельєф. Щоб листи не прилипали до вальців, необхідно знизити температуру виробництва.
Зменшити нагрів воску можна, тому потрібно охолодити вальці. Це робиться шляхом подачі артезіанської холодної води в вальці.
Коли смола охолоне, її знімають з листа. Вам може знадобитися верстат для вощини.
Якщо на формах залишилися частинки воску, його видаляють шляхом занурення в гарячу воду.
Тепер вам потрібно виготовити тонкий лист з воску. Для цього рівну дошку занурюють в розтоплену сировину ребром і чекають, коли маса затвердіє.
Зробити вощину своїми руками може кожен досвідчений бджоляр
Шляхом занурення в теплу воду лист знімають і кладуть в пази епоксидної заготовки. Потім її стискають.
Кріплять такі листи до рамкам за допомогою нагрівання або паяльника. Як кріпити вощину до рамки?
Відео покаже всі тонкощі процесу. Постановка вощини в вулик (відео стане в нагоді) не займе багато часу і сил.
Зазвичай здійснюється постановка вощини навесні, коли комахи тільки готуються до весняного медозбору.
Таким чином, всі комахи, в тому числі і молодняк, будуть зайняті роботою. У них не залишиться часу на роїння.
При цьому розміри вощини можуть бути різними, такими, які вам необхідні.
У багатьох виникає питання, скільки коштує вощина. Ціна цього корисного товару невисока і залежить від того, який розмір вулика і рамок.
При цьому розміри вощини відрізняються, враховуйте це, замовляючи її через інтернет. Якщо ви вперше займаєтеся навощуванням, вам варто подивитися відео, як навощують вощину на рамки.
Можна скористатися відеоматеріалами, які допоможуть новачкові в складному праці. На тему, як натягнути вощину на рамку, відео існує дуже багато.
Нерідко застосовують саморобні пристосування для закріплення вощини в рамкі. Це лекала, збиті з дощок, що дозволяють рівно розмістити лист між дротом.
Вальці – це барабан з наклеєними гранулами по формі сот. При натисканні на лист залишається характерний відбиток.
Такий агрегат може бути ручним або механізованим, тобто працювати від двигуна. Нерідко застосовується вафельница для вощини.
Цей ручний агрегат для рифлення вощини складається з двох пластин з характерним малюнком.
Лист вкладається між пластинами і стискається. Тепер ви знаєте, як самому зробити вощину.
Така форма для вощини не дозволить зайнятися її виробництвом на продаж. Вальці дозволять швидко надати восковому рулону з полотном характерний рельєф.
Деякі майстри виготовляють верстат для вощини.
На дадановских рамках в 1 кг вощини міститься 13-15 аркушів. Якщо це рамки шириною в 230 мм, то 19-21 лист.
Крім того, може відрізнятися і товщина листа в залежності від типу рамок і вуликів. На заводах є технологічна інструкція, що описує якість продукту і його основні характеристики.
Вага листів вощини залежить від розміру рамок і використовуваних вуликів.
Деякі бджолярі вважають, що виготовляти подібні предмети недоцільно і невигідно.
Тому простіше придбати вощину, яка виробляється на заводі.
При цьому на виробництві є своя лабораторія з контролю якості, що зводить до мінімуму отримання браку.
Крім звичайної стандартної виготовляється трутнева вощина, яка відрізняється укріпленими стінками і великим розміром осередків.
Її застосовують для боротьби з кліщем варроа, а також для збору меду та регулювання кількості трутнів в сім’ї.
Якщо ви займаєтеся початковим бджільництвом, то, краще всього робити обмін воску на вощину.
Дуже симпатично виглядають свічки з листів. Багато заводів заявляють: «Робимо вощину хорошої якості». Її сміливо беріть для виробництва свічок.
Для їх виготовлення береться бджолиний віск і розтоплюється на водяній бані. Далі необхідно підготувати гніт і форми для свічок.
Для розтоплення воску беріть виключно емальовану каструлю, так сировина не придбає сірий колір і не буде пригорати. Зверніть увагу, віск розтоплюється при температурі в 180 ° С.
Після отримання рідкої маси вилийте її в форму. Не забудьте вставити гніт, виготовлений з бавовняних ниток.
Тепер покладіть лист на стіл неподалік від плити і обмотайте їм отриману свічку. Цей лист прилипне, і виріб придбає характерний для сот рельєф.
Зазвичай використовується мотузка або бавовняні нитки, які сплітаються в щільний канатик.
Не використовуйте капронових ниток. Можна не використовувати віск для виробництва свічки, досить скористатися листом.
Тепер вам потрібно трохи прогріти край воскового листка з відбитками сот. У цю канавку вкладіть гніт.
Тримайте свічку неподалік. Так, віск буде потроху плавитися, і ви будете поступово скручувати полотно. Не поспішайте, інакше ви можете поламати або порвати листок.
Товщина і довжина свічки залежать від вощини, розміри листа потрібно враховувати.
Якщо використовується стандартна вощина, то вона розрахована на вулик дадан, відповідно, свічка вийде висока і з великим діаметром.
Це трапляється через те, що дріт покрита маслом або іншим жиром. Комахи просто обгризають цей жир зі струн.
Зазвичай всередину при її виробництві закладається тонкий дріт.
Щоб трудівниці перестали гризти дріт, знежирте її спиртом або звичайним самогоном
Доцільно застосовувати подібні пристосування, якщо перегонка нектару здійснюється в медогонках на високих оборотах.
Це дозволяє не зламати стільники. Вощина в домашніх умовах армована виходить теж відмінної якості і мало чим відрізняється від заводської.
Крім того, саморобна вощина набагато дешевше заводської. Але необхідний досвід, щоб виготовити якісні листи.
Для цього вам необхідно сухе приміщення. Бажано не допускати перегріву вироби, так як віск плавиться, і листи деформуються навіть при незначному нагріванні.
Варто зазначити, що для економії потрібно збирати кожен грам воску і здавати в магазини або міняти на уже готову вощину.
Перевага магазинного воску в тому, що на заводі вся сировина піддається знезараженню.
Тому в таких полотнах немає спор мікроорганізмів і кліщів. Якщо вам не вдалося без проблем навощити рамку і залишилися шматочки полотна, не турбуйтеся, склейте їх розтопленим воском.
Бджоли із задоволенням відбудовують таку мозаїку.
Іноді бджоломатка вперто не хоче відкладати яйця в покупні полотна з осередками для відбудови сот.
Поцікавтеся у виробника, додає він в віск при перетоплюванні парафін. Деякі види бджіл відчувають, що використаний не тільки бджолиний віск, а й штучний матеріал.
Таким чином, багато підприємців намагаються заощадити, але комах не проведеш. Такі стільники зазвичай заливаються медом, але королева яйця в них не відкладає.
Якщо ви придбали подібний товар в звичайному магазині, віднесіть його назад. Швидше за все, його приймуть назад.
С приходом зимы меняются потребности котов в пище. Холодное время года требует от организма больше…
З кожним роком все більше людей планують зробити «». Цей урбаністичний стиль має свої особливості,…
Обработка земли – обязательный процесс для повышения ее плодородия, а также создания оптимальных условий для…
Для визначення індексу рефракції світла, використовуються спеціальні оптичні прилади – рефрактометри. Принцип їх роботи полягає…
С каждым годом онлайн-шоппинг становится все более популярным. Еще 5 лет назад люди в основном…
Современная бытовая техника способна существенно упростить быт каждого человека. Прожить месяц без телевизора или посудомойки…
Подимитися коментарі
Het n klomp henigkoeke.hoe smelt ek hulle om te bottle of blokkies te maak vir gebruike.
Op n stoof, in oond, wat os die beste
Om dit te smelt.