Що таке мікродобрива у сільському господарстві?

1 Звезда2 Звезды3 Звезды4 Звезды5 Звезд
Loading...

Зміст:

  • Види та характеристики:
    – Молібденові;
    – Борні;
    – Мідні;
    – Хелатні.
  • Користь для рослин.
  • Грамотне застосування.
  • Способи внесення.

Багатьох цікавить, чому мікродобрива так називаються. Справа в тому, що до них відносять підкормки з таким складом, що їх досить використовувати в зовсім невеликому дозуванню для обробки ділянки. Кожен із мікроелементів, що входить до складу таких добрив, бере участь в обмінних процесах, розвитку та харчуванні культур. Особливість мікродобрив полягає у вузькій дії, тому замінити бор міддю чи цинк марганцем не вдасться. Всі вони потрібні рослинам у тій чи іншій мірі. Дефіцит, нарівні з надлишком мікроелементів, знижує врожайність та негативно впливає на якість злакових, кормових та плодових культур. А придбати у вас є змога на данному сайті «AgroExpert»

Види та основні характеристики мікродобрив

Які бувають мікродобрива? Усі існуючі різновиди класифікуються по головному елементу, відрізняються характеристиками, дією та призначенням.

  1. Солі неорганічних кислот погано розчиняються і поступаються ефективності хелатних мікродобрив. Застосовуються вони на слабокислих та кислих ґрунтах. Основні побічні ефекти – забруднення ґрунту, токсичність.
  2. Марганцеві підживлення використовуються на чорноземах, піщаних та торф’яних ґрунтах. Добре підходять під посів кукурудзи, буряків та картоплі.
  3. Гумати – це комплексні мікродобрива, що містять у своєму складі органічні кислоти та мікроелементи. Добре розчиняються, нейтралізують токсичні речовини. Стимулюють зростання культур, але містять весь необхідний комплекс мікроелементів.
  4. Цинкові добрива підходять для обробки карбонатних ґрунтів, на яких вирощують цитрусові та плодові дерева, а також для ділянок під квасолю, моркву та картопля.

Готові комплекси мікродобрив містять від двох мікроелементів. Найбільш популярні склади:

  • «Сізам» із сахарозою для підготовки насіння та позакореневої обробки рослин;
  • «Майстер» для будь-яких ґрунтів, де вирощуються зернові та квіти;
  • “Реаком” для підвищення врожайності зернових, картоплі, кукурудзи.

Молібденові

Молібденові мікродобрива використовують на лісових та підзолистих ґрунтах, а також вилужених чорноземах. У таких умовах молібден набуває найбільшої рухливості та доступності для коренів бобових, зернових та овочевих культур. Якщо планується удобрювати кислий ґрунт, попередньо проводиться вапнування.

Різновиди молібденових мікродобрив:

  • порошок, що містить до 17 % молібдену, для обробки бульб та насіннєвого матеріалу;
  • молібденовий суперфосфат для підсипки у міжряддя;
  • молібденово-кислий амоній як позакореневе підживлення або загортання в ґрунт до посіву.

У промисловому землеробстві застосовують відходи від електролампового виробництва збільшення врожайності на 20 % і більше. За даними статистики, завдяки молібденовим мікродобривам вдається підвищити обсяг врожаю бобових на 3 центнери з 1 га, моркви та капусти – на 25 %, сіна конюшини – на 9 центнерів. В овочах підвищується цукристість та кількість вітамінів, а в бобових та зернових покращується білковий склад.

Борні

Борні мікродобрива підходять для дерново-підзолистих та торф’яних ґрунтів. Застосовуються на ділянках під капусту, буряк, бобові, льон, плодово-ягідні рослини. Добрива знижують ризик сонячних опіків, пігментації та плямистості листя. Існує три різновиди цього типу мікродобрив:

  • бура та борна кислота з вмістом бору 11 та 40 % відповідно застосовується для насіння та рослин, у яких з’явилися перші листки;
  • суперфосфат борний (0,4%) вносять у міжряддя під перекопування до посіву;
  • селітра з бором відрізняються універсальним застосуванням, служать профілактикою парші та гнилі, підвищують якість та смакові характеристики врожаю.

Мідні

Мідні мікродобрива призначені для ґрунтів, що характеризуються дефіцитом цього елемента, – заболочених ділянок та торф’яних низинних ґрунтів. Застосування добрив із міддю підвищує врожайність зернових у 5–6 разів, стимулює розвиток нирок плодових дерев. Рекомендується використання під посів соняшнику, цукрових буряків та льону. Різновиди мідних мікродобрив:

  • мідний купорос з 1 % міді та 55 % оксиду калію для підживлення по листку та обробці насіння;
  • колчедан (0,6%) у вигляді золи.

Завдяки мідним добривам у плодоовочевих культурах підвищується вміст вітаміну С та цукру, а в зерні – білка.

Хелатні

Хелатні мікродобрива для рослин своєю назвою завдячують особливій формі у вигляді клешні. Кожна з молекул у таких добривах знаходиться в оболонці з органіки, що дає можливість рослинам засвоїти підживлення швидко та якісно. Хелати застосовують для садових дерев, квітів та розсади.

Неоціненна користь для рослин

Багаті органікою родючі ґрунти майже не потребують застосування макро- та мікродобрив. Останні частіше використовуються для підживлення вапняних, піщаних та бідних ґрунтів. На таких ґрунтах рослини хворіють через дефіцит йоду, ванадію, цинку, молібдену, бору та інших мікроелементів. Злаки та плоди погано визрівають, урожай характеризується низькою якістю та смаком, недовго зберігається.

Враховуючи склад мікродобрив, користь їх застосування очевидна:

  1. збільшують вміст цукру, вітамінів, крохмалю та білків у врожаї;
  2. підвищують стійкість культур до грибків та шкідливих бактерій;
  3. покращують переносимість сонячних променів та посухи, температурних коливань;
  4. посилюють дію азоту, калію, фосфору та інших корисних речовин, що використовуються в агротехніці.

Грамотне застосування на різних типах ґрунтів

Агрономи вводять мікродобрива обережно, враховуючи дефіцит конкретних мікроелементів та підбираючи відповідний склад, оскільки надлишок навіть найкорисніших речовин негативно відбивається на врожайності та якості сільгосппродукції.

За ступенем насичення мікроелементами ґрунту класифікують на чотири групи:

  • Малозабезпечені.
  • Середньозабезпечені.
  • Високозабезпечені.
  • Ґрунти із надлишком мікроелементів.

Рекомендується вносити мікроелементи тільки в ґрунти першої групи. Для середньозабезпечених передбачені позакореневі підживлення та передпосівна підготовка насіння. Для ґрунтів третьої та четвертої групи вважається неприпустимим внесення мікроелементів.

Способи внесення популярних мікродобрив

Щоб мікродобрива зернових та інших культур принесли виключно користь, необхідно точно дотримуватись дозування та рекомендації щодо термінів та способів внесення. Перевірені часом нормативи виглядають так:

  1. Борні мікродобрива розчиняють у воді із розрахунку 1 г на 5 л води.
  2. Молібденові добрива дозують із розрахунку 200 г на 1 га та вносять під перекопування. Якщо передбачається обприскування чи опудрювання рослин, достатньо взяти 50 г молібдату амонію на 1 га ділянки. Для позакореневих підживлень використовують 100-200 г добрив на 1 га.
  3. Колчедані недогарки використовують раз на 5 років. Рекомендується застосовувати восени під перекопування або навесні за два тижні до посівної. Сульфат міді використовують у дозуванні 1 г на 1 кв. м. Для позакореневого підживлення знадобиться розбавити 1 мг мідного купоросу у відрі води.

Перед застосуванням будь-яких добрив вивчають інструкцію, оскільки склад може змінюватись, а з ним і дозування. Оптимальний підхід передбачає проведення хімічного аналізу ґрунту та точкове внесення недостатніх мікроелементів.

You may also like...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Top