Віск

Переробка воскової сировини

Переробка віску

Переробка воскової сировини: сонячна, парова воскотопка, прес.

Воскова сировина потребує швидкої переробки, так як відноситься до категорії яка швидко псуються.

Основна загроза виходить від воскової молі, мишей, грибків.

Зберігання воскової сировини в зимовий період допускається в сухих приміщеннях з хорошою вентиляцією.

При температурі в місці зберігання вище 10 градусів, його утрамбовують в ємності, заливаючи при цьому шаром розтопленого воску, виключаючи тим самим доступ кисню і оберігаючи від виникнення воскової молі.

У літній період зберігати сировину тривалий час можна тільки після попередньої переробки.

Додатковою причиною, по якій проводиться переробка воскового сировини, є отримання доходу.

  1. Сонячна воскотопка
  2. Воскопрес
  3. Парова воскотопка

Сонячна воскотопка

Отриману воскову сировину, яка підлягає переробці, слід поділяти за якістю, переробляючи кожен сорт окремо.

Для переробки воску 1 сорту часто використовується сонячна воскотопка. Це найбільш простий спосіб переробки віску, восковитість якої повинна становити не менше 70%.

Сировину занурюють в воскотопку, де під впливом сонячного тепла (температура може підніматися до 70-80 градусів), вона плавиться.

Працює воскотопка тільки тоді, коли її скляна стінка спрямована до сонця. Для підвищення ефективності, воскотопку можна повертати протягом усього дня, щоб вона нагрівалася.

Таким чином отримують віск-капанец, що відноситься до вищих сортів воску.

Розварювання сировини і пропускання через прес

Переробка сировини завжди включає 3 процесу: розварювання, пресування і відстоювання воску.

Перед розварюванням суші протягом доби її вимочують у холодній воді.

Потім розварюють в алюмінієвому або емальованому баку до однорідного стану, без грудок.

Переробка віску через воскопрес

Отриману кашку кип’ятять протягом 20-30 хвилин.

При виявленні на пасіці будь-яких захворювань, суш повинна піддаватися кип’ятінню протягом мінімум 2,5 годин.

Для разварювання слід застосовувати дощову воду.

Жорстка вода знижує якість і вихід воску.

Також на якість впливає використовуванний посуд: залізну, мідну або чавунну брати не можна.

Потім проводять процедуру пресування. Найчастіше для цього застосовують металевий воскопресс.

Насамперед необхідно прогріти ступу преса, для цього в неї набирають гарячу воду, яку потім зливають.

У ємність поміщають міцний мішок, наповнюючи його розвареною масою за допомогою ковша, мішок зав’язують, а гвинт закручують.

Маса повинна бути дуже гарячою, від температури залежить вихід воску. Після кількох обертів гвинта роблять невелику паузу, потім продовжують – поступове нарощування тиску також гарантує більш високу ефективність процесу.

Віджатий віск піднімається на поверхню води, після досягнення максимального тиску віск разом з водою зливають в бочку.

Процес можна повторювати кілька разів, виймаючи мішок і перевертаючи його.


Використання парової воскотопки

Якщо сонячну воскотопку можна застосовувати тільки при певних погодних умовах, то парова буде служити в будь-який час року.

Це найбільш простий і доступний пристрій, який дозволяє переробляти велику кількість сировини.

Крім того, бджоляр може використовувати її для стерилізації інструментів, в той час як сонячну для цих цілей застосувати не вийде.

Володіє вона має і ряд недоліків. З огляду на, що парова воскотопка буде довго стояти на вогні, приміщення, в якому проводиться процес, буде по вологості нагадувати баню, тому на кухні використовувати її вкрай незручно.

У порівнянні з сонячною, чистити цю модель після застосування складніше.

Поділитися

Останні статті

Техника для обработки почвы: популярные бренды и ассортимент

Обработка земли – обязательный процесс для повышения ее плодородия, а также создания оптимальных условий для…

5 днів ago

Вибір рефрактометра: види та особливості

Для визначення індексу рефракції світла, використовуються спеціальні оптичні прилади – рефрактометри. Принцип їх роботи полягає…

2 тижні ago

Покупка зоотоваров: экономия, без ущерба качеству

С каждым годом онлайн-шоппинг становится все более популярным. Еще 5 лет назад люди в основном…

1 місяць ago

Стиральная машина: критерии выбора подходящей модели

Современная бытовая техника способна существенно упростить быт каждого человека. Прожить месяц без телевизора или посудомойки…

2 місяці ago

Фруктовые соки во время беременности: что нужно знать

Ожидание ребенка — период, когда необходимо особенно следить за своим питанием. При беременности важно употреблять…

2 місяці ago

Популярные массандровские вина: в чем их секрет?

Вина «Массандры» – одна из визитных карточек Крымского полуострова. Эта эксклюзивная коллекция славиться благодаря уникальным…

2 місяці ago