Шипшина

Поєднання глоду і шипшини

Користь глоду і шипшини

Глід і шипшина: корисні властивості і протипоказання.

Глід с шипшиню відомі багатьом людям, здавна застосовуються в народній медицині.

Відвар з плодів цих рослин допомагає зміцнювати імунітет, боротися з атеросклерозом і іншими серйозними захворюваннями.

Готується просто, але має унікальні цілющі властивості, з якими ви ознайомитесь далі.

  1. Користь глоду і шипшини
  2. Користь глоду
  3. Користь шипшини
  4. Показання до застосування
  5. Протипоказання
  6. Як приготувати настій із шипшини і глоду?

Чим корисний глід і шипшина для здоров’я?

Люди цінували глід і шипшину ще в стародавні часи. На Русі кущі цих рослин росли практично біля кожного будинку.

Для профілактики і лікування застуди, серцевих захворювань, хвороб печінки, нирок та інших органів використовують не тільки плоди, але і квітки, коріння, листя.

Користь плодів та інших частин кущів величезна для організму.

При поєднанні глоду з шипшиною властивості кожної рослини посилюються.

Вони доповнюють один одного і утворюють універсальний народний засіб, який може використовуватися для лікування багатьох недуг.

Настій з плодів готують при простудних і вірусних захворюваннях, авітамінозі і інших хворобах.

Користь глоду

Найбільшу користь глід приносить серцево-судинній системі.

Він надає таку дію:

  • розширює судини;
  • нормалізує роботу серця;
  • підвищує рівень гемоглобіну;
  • відновлює серцевий ритм;
  • приводить в норму холестерин;
  • покращує кровообіг, в тому числі і мозковий.

У плодах цього чагарнику містяться дубильні речовини, вітаміни і мінерали, пектин, жирні кислоти та інші корисні речовини.

Читайте: Як правильно шипшину заварити в термосі?

Приготований в термосі настій має такі властивості:

  • нормалізує рівень цукру в крові;
  • покращує пам’ять;
  • виводить з організму шлаки і токсини;
  • зміцнює імунітет;
  • покращує роботу шлунково-кишкового тракту і так далі.

Листя глоду володіють сильними заспокійливими властивостями, настоянка з них допомагає позбутися від стресу і безсоння, знімає збудливість центральної нервової системи.

Користь шипшини

Шипшина не поступається корисними властивостями глоду. У її плодах міститься рекордна кількість аскорбінової кислоти.

Також шипшина є справжнім джерелом вітамінів, мінералів та інших корисних речовин.

У неї містяться:

  • каротиноїди, які в організмі перетворюються в вітамін А;
  • вітаміни групи В;
  • вітамін РР, Е і К;
  • магній, калій, залізо та інші мікро- і макроелементи;
  • жирні кислоти та ін.

Завдяки унікальному складу, відвар шипшини використовується для лікування різних захворювань, оскільки володіє такими властивостями:

  • зміцнює захисні сили організму;
  • усуває запальні процеси;
  • допомагає організму відновитися після важких операцій і хвороб;
  • заповнює запаси вітамінів і мінералів;
  • стимулює вироблення шлункового соку;
  • позитивно впливає на роботу шлунково-кишкового тракту, печінки, нирок та інших органів;
  • розчиняє камені і піски в сечовому і жовчному міхурі, нирках;
  • виводить з організму шлаки і токсини;
  • покращує обмін речовин;
  • знижує рівень холестерину;
  • має ранозагоювальні властивості;
  • підвищує згортання крові і так далі.

Корисні властивості шипшини ще довго можна продовжувати, так як вона надає сприятливу дію практично на всі органи і системи.

Показання до застосування

Відвар глоду і шипшини здавна брали для профілактики і лікування різних захворювань.

Показаннями для застосування служать:

  • атеросклероз;
  • слабкий імунітет;
  • авітаміноз;
  • порушення роботи печінки;
  • захворювання нирок та інших органів сечостатевої системи;
  • анемія;
  • серцево-судинні захворювання;
  • стреси і нервові розлади;
  • безсоння;
  • порушення метеоризму;
  • гастрит зі зниженою кислотністю;
  • застуда і вірусні захворювання;
  • задишка і так далі.

Крім цього, настій з цих рослин, приготований в термосі, рекомендований до вживання після операцій і важких захворювань, при фізичних і розумових навантаженнях, так як допомагає швидше відновити сили організм.

Читайте: Протипоказання, користь шипшини і рецепти.


Протипоказання

Користь і шкода відвару з плодів чагарників цікавить багатьох людей.

І хоча і шипшина, і глід володіють унікальним складом і роблять позитивний вплив на організм, при наявності протипоказань від їх вживання варто відмовитися.

Настій не слід приймати в таких випадках:

  • при індивідуальній непереносимості організмом рослинних компонентів, що супроводжується алергічними реакціями;
  • при загостреннях виразки і гастриті з підвищеною кислотністю;
  • при гіпотонії;
  • при захворюваннях крові;
  • при вагітності та годуванні груддю.

Шипшина може викликати алергічні реакції або привести до загострення захворювань шлунково-кишкового тракту, пов’язаних з підвищеним виділенням шлункового соку.

Протипоказання щодо вживання шипшини і глоду

Оскільки глід сприяє зниженню артеріального тиску, його не рекомендується приймати тривалий час.

Він категорично протипоказаний при гіпотонії (зниженому тиску).

Може викликати слабкість, запаморочення, нудоту.

Знаючи про корисні властивості і протипоказання глоду і шипшини, ви зможете використовувати їх плоди, листя і квітки тільки з користю для організму.

Якщо ви не впевнені, що у вас немає протипоказань для вживання лікарського настою, зверніться за консультацією до лікаря.

Читайте: Корисні властивості чаю з шипшини.

Як приготувати настій із шипшини і глоду?

Рецепт відвару глоду і шипшини дуже простий, тому приготувати його в домашніх умовах зможе кожен.

Для приготування підійдуть і свіжі, і сухі плоди. Висушені ягоди можна використовувати в будь-який час року.

Ви можете самостійно їх заготовити з літа або придбати в будь-якій аптеці.

Найкраще заварювати шипшину і глід в термосі – так вдасться зберегти максимальну кількість вітамінів і мінералів.

Щоб приготувати настій, вам знадобиться:

  • 2 ст. л. сухої шипшини;
  • 1 ст. л. сухих плодів глоду;
  • 1 л води.

Сухі ягоди можна подрібнити або залишити цілими. Промийте їх і відправте в термос. Залийте кип’яченою водою.

Залиште відвар з шипшини та з глодом в такому вигляді на всю ніч. З ранку процідіть його і приймайте протягом дня.

При бажанні натуральний чай можна підсолодити медом.

Це тільки посилить корисні властивості шипшини і глоду.

Якщо у вас немає можливості заварити відвар таким чином, залийте плоди, дотримуючись зазначені вище пропорції, в посуді з матеріалу який не окисляється, накрийте кришкою і добре укутайте.

Не варто кип’ятити відвар, так як аскорбінова кислота, що міститься в шипшині у великих кількостях, при високих температурах розпадається.

Інші вітаміни та мінерали також можуть повністю або частково втратити свої властивості.

Знаючи, який ефект дасть вживання відвару з глоду і лікарської шипшини, ви зможете в лікувальних цілях застосовувати його.

Оздоровлення всього організму або позбавлення від певних недуг в будь-якому віці.

Щоб рослини приносили тільки користь вашому організму, не забувайте про протипоказання.

Поділитися

Останні статті

Техника для обработки почвы: популярные бренды и ассортимент

Обработка земли – обязательный процесс для повышения ее плодородия, а также создания оптимальных условий для…

22 години ago

Вибір рефрактометра: види та особливості

Для визначення індексу рефракції світла, використовуються спеціальні оптичні прилади – рефрактометри. Принцип їх роботи полягає…

1 тиждень ago

Покупка зоотоваров: экономия, без ущерба качеству

С каждым годом онлайн-шоппинг становится все более популярным. Еще 5 лет назад люди в основном…

1 місяць ago

Стиральная машина: критерии выбора подходящей модели

Современная бытовая техника способна существенно упростить быт каждого человека. Прожить месяц без телевизора или посудомойки…

2 місяці ago

Фруктовые соки во время беременности: что нужно знать

Ожидание ребенка — период, когда необходимо особенно следить за своим питанием. При беременности важно употреблять…

2 місяці ago

Популярные массандровские вина: в чем их секрет?

Вина «Массандры» – одна из визитных карточек Крымского полуострова. Эта эксклюзивная коллекция славиться благодаря уникальным…

2 місяці ago