Глід і шипшина: корисні властивості і протипоказання.
Глід с шипшиню відомі багатьом людям, здавна застосовуються в народній медицині.
Відвар з плодів цих рослин допомагає зміцнювати імунітет, боротися з атеросклерозом і іншими серйозними захворюваннями.
Готується просто, але має унікальні цілющі властивості, з якими ви ознайомитесь далі.
Люди цінували глід і шипшину ще в стародавні часи. На Русі кущі цих рослин росли практично біля кожного будинку.
Для профілактики і лікування застуди, серцевих захворювань, хвороб печінки, нирок та інших органів використовують не тільки плоди, але і квітки, коріння, листя.
Користь плодів та інших частин кущів величезна для організму.
При поєднанні глоду з шипшиною властивості кожної рослини посилюються.
Вони доповнюють один одного і утворюють універсальний народний засіб, який може використовуватися для лікування багатьох недуг.
Настій з плодів готують при простудних і вірусних захворюваннях, авітамінозі і інших хворобах.
Найбільшу користь глід приносить серцево-судинній системі.
У плодах цього чагарнику містяться дубильні речовини, вітаміни і мінерали, пектин, жирні кислоти та інші корисні речовини.
Читайте: Як правильно шипшину заварити в термосі?
Листя глоду володіють сильними заспокійливими властивостями, настоянка з них допомагає позбутися від стресу і безсоння, знімає збудливість центральної нервової системи.
Шипшина не поступається корисними властивостями глоду. У її плодах міститься рекордна кількість аскорбінової кислоти.
Також шипшина є справжнім джерелом вітамінів, мінералів та інших корисних речовин.
Завдяки унікальному складу, відвар шипшини використовується для лікування різних захворювань, оскільки володіє такими властивостями:
Корисні властивості шипшини ще довго можна продовжувати, так як вона надає сприятливу дію практично на всі органи і системи.
Відвар глоду і шипшини здавна брали для профілактики і лікування різних захворювань.
Крім цього, настій з цих рослин, приготований в термосі, рекомендований до вживання після операцій і важких захворювань, при фізичних і розумових навантаженнях, так як допомагає швидше відновити сили організм.
Користь і шкода відвару з плодів чагарників цікавить багатьох людей.
І хоча і шипшина, і глід володіють унікальним складом і роблять позитивний вплив на організм, при наявності протипоказань від їх вживання варто відмовитися.
Шипшина може викликати алергічні реакції або привести до загострення захворювань шлунково-кишкового тракту, пов’язаних з підвищеним виділенням шлункового соку.
Оскільки глід сприяє зниженню артеріального тиску, його не рекомендується приймати тривалий час.
Він категорично протипоказаний при гіпотонії (зниженому тиску).
Може викликати слабкість, запаморочення, нудоту.
Знаючи про корисні властивості і протипоказання глоду і шипшини, ви зможете використовувати їх плоди, листя і квітки тільки з користю для організму.
Якщо ви не впевнені, що у вас немає протипоказань для вживання лікарського настою, зверніться за консультацією до лікаря.
Читайте: Корисні властивості чаю з шипшини.
Рецепт відвару глоду і шипшини дуже простий, тому приготувати його в домашніх умовах зможе кожен.
Для приготування підійдуть і свіжі, і сухі плоди. Висушені ягоди можна використовувати в будь-який час року.
Ви можете самостійно їх заготовити з літа або придбати в будь-якій аптеці.
Найкраще заварювати шипшину і глід в термосі – так вдасться зберегти максимальну кількість вітамінів і мінералів.
Сухі ягоди можна подрібнити або залишити цілими. Промийте їх і відправте в термос. Залийте кип’яченою водою.
Залиште відвар з шипшини та з глодом в такому вигляді на всю ніч. З ранку процідіть його і приймайте протягом дня.
Це тільки посилить корисні властивості шипшини і глоду.
Якщо у вас немає можливості заварити відвар таким чином, залийте плоди, дотримуючись зазначені вище пропорції, в посуді з матеріалу який не окисляється, накрийте кришкою і добре укутайте.
Не варто кип’ятити відвар, так як аскорбінова кислота, що міститься в шипшині у великих кількостях, при високих температурах розпадається.
Інші вітаміни та мінерали також можуть повністю або частково втратити свої властивості.
Знаючи, який ефект дасть вживання відвару з глоду і лікарської шипшини, ви зможете в лікувальних цілях застосовувати його.
Оздоровлення всього організму або позбавлення від певних недуг в будь-якому віці.
Щоб рослини приносили тільки користь вашому організму, не забувайте про протипоказання.
Обработка земли – обязательный процесс для повышения ее плодородия, а также создания оптимальных условий для…
Для визначення індексу рефракції світла, використовуються спеціальні оптичні прилади – рефрактометри. Принцип їх роботи полягає…
С каждым годом онлайн-шоппинг становится все более популярным. Еще 5 лет назад люди в основном…
Современная бытовая техника способна существенно упростить быт каждого человека. Прожить месяц без телевизора или посудомойки…
Ожидание ребенка — период, когда необходимо особенно следить за своим питанием. При беременности важно употреблять…
Вина «Массандры» – одна из визитных карточек Крымского полуострова. Эта эксклюзивная коллекция славиться благодаря уникальным…